PĂZITOAREA TAINEI de KATE MORTON recenzie

păzitoarea tainei, the secret keeper, kate morton


În Păzitoarea tainei de Kate Morton am avut parte de un mister cum rar am întâlnit și de o poveste de viață ce merită atenția noastră. Am trăit în timpul războiului, dar am simțit și liniștea de după. Am avut parte de prietenii și de viața de familie perfectă.

Am primit Păzitoarea tainei de Kate Morton, pentru recenzie, de la Libris și le mulțumesc pentru ocazia de a adăuga și cartea aceasta la lista cărților scrise de Kate Morton și citite de mine!



Viața de familie perfectă 

La cei șaisprezece ani ai săi, Laurel era conștientă de familia ei minunată și de iubirea dintre ei. Își îndrăgea frații și părinții, iubea locul în care locuia și se simțea așa cum ar trebui să se simtă orice adolescent. Nu avea alte griji, avea tot timpul din lume să se gândească la cine vrea să devină, la ce viață va avea.

Mama ei, Dorothy, prețuia mult familia și insista ca și copiii ei să facă la fel. Își iubea soțul, ținea la tradiții și se străduia ca viața lor de familie să fie perfectă. Avea o imaginație bogată și își surprindea mereu copiii cu o poveste nouă, plină de magie.



Vara anului 1961

Într-una din zilele însorite, când familia Nicolson îl sărbătorea pe cel mai tânăr membru, Gerry, Lauren s-a ascuns în casa din copac, visând la viitorul ei la Londra și la iubit.
Atunci viața i s-a schimbat pentru totdeauna! Și nici nu se putea altfel, deoarece și-a văzut mama omorând un bărbat necunoscut. Cum a reacționat? Probabil ca orice om supus la asemenea șoc: a leșinat!

 Când și-a revenit, surorile ei erau trimise în vecini, iar părinții discutau cu poliția. Auzindu-i vorbind despre lipsa martorilor care să susțină că mama ei era în legitimă apărare, Lauren a intervenit. Le-a povestit polițiștilor întreaga întâmplare, dar după plecarea acestora ceva nu îi dădea pace... numele mamei ei, rostit de acel bărbat, se întorcea iar și iar în mintea ei. Așa, Lauren, a devenit păzitoarea tainei, păzitoarea unei taine greu de purtat.



Familia Nicolson în 2011

După atâția ani, Lauren a devenit ceea ce și-a propus. Era o actriță îndrăgită. Surorile și fratele ei, aveau propria viață, erau o familie frumoasă și unită. Dorothy era pe patul de spital trăindu-și ultimele zile. Aceasta era tot mai confuză și nu doar o dată a pomenit de lucruri din tinerețe, despre care copiii ei nu știau nimic.

Când își vedea mama în acea stare, sentimentul că trebuie să afle legătura dintre acel necunoscut și mama ei, nu îi mai dădea pace lui Laurel. Trebuia să afle ce motive a avut să îl ucidă în acea vară. Trebuia să afle cine era Vivian din fotografie și cine era Jimmy.
Așa au început investigațiile, iar tainele lui Dorothy erau în pericol de a fi dezvăluite.


Dolly, Vivian și Jimmy în anii '40

Aici ne luăm porția de istorie. Ne aflăm în timpul războiului, Bombardamentele sunt la tot pasul, dezastrele se văd oriunde întorci privirea. Cu toate acestea, vedem și tineri plini de viață și cu aspirații mari. Tineri ce își trăiesc prima iubire, dar și copii rămași ai nimănui.

Dolly(Dorothy), a plecat de acasă trântind ușa familiei și planurilor lor de viață liniștită și serviciu plictisitoare într-o fabrică de biciclete.  
Datorită tatălui unei prietene, ajunge să aibă grijă de o bătrână. Aceasta nu e de acord cu vizitele bărbaților, așadar, Dolly se întâlnește cu iubitul ei, Jimmy, în oraș. Cei doi se cunoșteau din adolescență și se iubeau foarte mult.

Dolly o admira enorm pe vecina ei, Vivian, și dorea cu orice chip să se împrietenească cu ea. Lucrau împreună la serviciul feminin de ajutor și toată ziua își imagina momentul când vor savura împreună cafeaua, vor face glume și se vor distra între fete. Dar Vivian avea propriile taine și prefera să păstreze distanța.

Fericirea... o iluzie?

Lauren știa că bărbatul ucis de Dorothy era soțul lui Vivian, prietena mamei ei, femeia care zâmbește prietenos din poza veche. Cu cât se apropia de adevăr, cu atât Lauren era mai confuză... Cine a fost cu adevărat mama ei? De ce i-ar fi ucis soțul celei mai bune prietene? Unde este Jimmy și ce rol a avut în toată povestea acesta? Oare viața de familie fericită pe care ea a trăit-o, a fost reală sau a fost o mascaradă bine pusă la punct?


Îți dai seama că nu dai greș cu o recomandare, atunci când pielea ți se face de găină, când ajungi la finalul cărții fără ca măcar să intuiești adevărata taină. Nimeni nu crează un mister așa cum o  face Kate Morton. Cartea merită 5 steluțe pe Goodreads.

Păzitoarea tainei (titlu original: The secret keeper) și celelalte cărți ale lui Kate Morton, se găsesc în categoria Literatura contemporană, pe Libris. 

Etichete: , , , , , ,