UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE de JOJO MOYES recenzie




Deși anul acest am citit doar cărți bune și mai avem câteva luni până la sfârșitul anului, de pe acum vă spun că UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE va rămâne în topul celor mai bune cărți citite în 2017. 

Mă așteptam la o poveste frumoasă de dragoste, poate puțin prea siropoasă, cu ceva dramă, dar totuși plăcută. Insă, această carte mi-a întrecut mult așteptările... da, a avut o poveste frumoasă de dragoste, dar nicidecum prea siropoasă sau clișeică, am avut și dramă, dar nu genul acela de dramă des întâlnită în cărțile de dragoste. Drama acestei cărți s-a concentrat mai mult pe nedreptatea din lume, pe încercarea de a fi corect chiar dacă primești răutăți și probleme în schimb. Autoarea a scos această nedreptate în evidență, s-a jucat cu emoțiile mele, dar mi-a oferit și siguranța că în cele din urmă lucrurile bune li se întâmplă oamenilor buni, că ajutorul vine din cele mai neașteptate locuri și că nicio problemă nu este veșnică.

Jess își crește cei doi copii singură, de când soțul ei s-a hotărât că totul este prea mult și s-a mutat la mama lui mult prea departe de ei, undeva în Scoția.

Jess muncea mult, nu avea niciodată timp de ea și chiar dacă își iubea nespus copiii, nu reușea să stea prea mult cu ei.

Nikie a intrat în viața lui Jess când avea opt ani. El este copilul soțului ei, dar niciodată nu a arătat că asta ar fi o problemă. El este diferit de ceilalți adolescenți și acest lucru îi aduce doar probleme. Veșnic este agresat verbal sau fizic și de aceea își petrece tot mai mult timp în fața calculatorului.

Tanzie este un copil foarte deștept, iubește matematica și este foarte încântată de oferta primită de la una din școlile private de prestigiu. Deși i se oferă o reducere de 90% a taxei, diferența tot îi face probleme lui Jass ce se târăște de pe o zi pe alta, neprimind niciun ajutor de nicăieri. Probabil vă gandiți că Tanzie are și tată, dar el refuză să îi ajute spunând că nu își permite.

La insistențele profesorului de matematică, Jess hotărăște să își ducă familia în Scoția pentru ca Tanzie să poată participa la o olimpiadă ce i-ar putea aduce suma necesară pentru a putea începe studiile la acea scoală privată.

Cei trei și câinele lor uriaș, Norman, au pornit în rabla lăsată de tatăl lor spre Scoția. Bineînțeles că nu au ajuns prea departe și au fost opriți de poliție. Jess se confrunta acum cu alte probleme ce includeau o sumă prea mare de bani pentru bugetul ei, dar și cu grija că nu aveau cu ce se întoarce înapoi acasă sau să ajungă în Scoția.

Dar apare în peisaj domnul Ed Nicholas, un tip bogat dar plin de propriile probleme- unele amenințându-i libertatea. Mânat de dorința de a face ceva bun, se oferă să ducă familia menajerei lui (Jess îi făcea curat în una din case) acasă și ulterior în Scoția. 

Acum imaginați-vă un  câine uriaș și plin de bale, doi copii puțin cam ciudăței și doi adulți ce nu s-au cunoscut în circumstanțe tocmai plăcute, înghesuiți într-o mașină scumpă, făcând un drum de aproape 1000 de km cu 60/h, deoarece Tanzie suferea de rău de mașină. Așa au parte de diferite întâmplări plăcute și mai puțin plăcute, ce le dă ocazia să se cunoască mai bine și să se atașeze unul de celălalt.

Va reuși Tanzie să facă ceea ce și-a propus? Oare ideea lui Jess de a duce copiii în vizită la tatăl lor se va dovedi a fi una bună? Va reuși Ed să își rezolve problemele? Cum va reacționa acesta când va afla ce îi ascunde Jess? Vă invit să citiți cartea și să aflați răspunsurile. Eu îi ofer cărții 5 steluțe pe Goodreads!

Etichete: , , , , ,